Wat is een (versnellings)groep?

Met de term groep wordt het geheel van onderdelen bedoeld die te maken hebben met het schakelwerk en de aandrijving van je mountainbike.

- Deze onderdelen worden samen een groep of groepset genoemd en worden gebruikt bij het bouwen (afmonteren) van fietsen. Maar je kunt groepsets ook los kopen. Handig als je een los frame hebt gekocht of je fiets wilt upgraden.

Wanneer we praten over versnellingsgroepen, groepsets of afmontage, verwijzen we naar het pakket van onderdelen dat verband houdt met het schakelen en de aandrijving van een mountainbike. Elke fabrikant biedt verschillende kwaliteitsniveaus aan. Voor mountainbikes heb je de keuze tussen de merken Shimano en SRAM. De groepen van deze merken worden met unieke namen aangeduid, zoals Deore of XTR. Een groepset bevat onderdelen van vergelijkbare kwaliteit. Het verschil in kwaliteit tussen de groepen is merkbaar in de snelheid en betrouwbaarheid van het schakelen, de duurzaamheid en afwerking van de onderdelen, en het totale gewicht.

Shimano XTR: Het ultieme mountainbike-systeem

De Shimano XTR-groep is de absolute top van Shimano. Het wordt gebruikt door professionals en fanatieke amateurs die alleen het allerbeste willen. De XTR-groep biedt ongeëvenaarde snelheid en precisie bij het schakelen, en de onderdelen zijn extreem licht van gewicht. De M9100-groep is de 12-speed mechanische versie van de Shimano XTR en biedt de mogelijkheid om met een enkel of dubbel voorblad te rijden, wat resulteert in 12 of 24 versnellingen. Het enkelvoudige voorblad is de meest populaire keuze onder fanatieke mountainbikers. Kies voor de Shimano XTR en ervaar de ultieme prestaties op jouw mountainbike-avonturen.

Shimano XT: Kies voor topkwaliteit zonder de hoofdprijs te betalen.

Shimano Deore XT, ook wel bekend als Shimano XT, is een geweldige versnellingsgroep voor mountainbikers. Met vergelijkbare schakelprestaties als XTR, maar een stuk vriendelijker voor je portemonnee. De XT groep maakt gebruik van bijna dezelfde technieken als de XTR, maar met iets goedkoper materiaal. Hierdoor is het gewicht iets hoger en zien de onderdelen er iets minder luxe uit. 

Of je nu het uiterste van je materiaal vraagt of gewoon een betrouwbare optie zoekt voor je hybride fiets, de XT groep is perfect geschikt. Deze groep is verkrijgbaar als mechanische 12-speed groepset en je hebt de keuze tussen een enkel of dubbel voorblad, wat resulteert in 12 of 24 versnellingen. Kies voor Shimano XT en krijg topkwaliteit zonder de hoofdprijs.

Shimano SLX: De beste keuze voor prijs en kwaliteit

Op zoek naar de perfecte prijs/kwaliteitsverhouding? Kies dan voor de Shimano SLX groep. Het verschil in kwaliteit met de XT groep is niet zo groot als je denkt. SLX is misschien iets zwaarder en minder mooi afgewerkt, maar het schakelen is nog steeds erg goed. Onder zware belasting merk je pas echt een verschil. Voor normaal sportief gebruik is de SLX groep een uitstekende keuze. 

Beschikbaar in mechanische uitvoering (M7100) en met enkel of dubbel voorblad. Dat betekent dat je kunt kiezen uit 12 of 24 versnellingen.

Shimano Deore: - de ideale groepset voor beginnende mountainbikers. Betrouwbaar schakelwerk en duurzame onderdelen. Geschikt voor het verkennen van bossen en bergen en het verleggen van je eigen grenzen. De Shimano Deore groepset - M6100 - profiteert van innovaties in betere groepsets, waardoor fietsen met Deore nu verkrijgbaar zijn met een 1x12 aandrijving.  Veel full-suspension fietsen zijn uitgerust met Shimano Deore.

SRAM Bijzonder aan SRAM is dat alle nieuwe mountainbike groepsets een 1x aandrijflijn hebben. Met de 12-speed SRAM Eagle cassette heb je genoeg aan één voorblad, wat betekent dat je minder kans hebt op vastlopende kettingen en achtergebleven vuil. Bovendien heb je slechts één shifter nodig omdat een voorderailleur niet meer nodig is dankzij deze technologie.

SRAM XX Eagle is de ultieme groepset van SRAM. Deze elektronische groepset is in 2023 gelanceerd met baanbrekende veranderingen. Het heeft geen derailleurhanger meer, wat betekent dat de derailleur direct aan het frame is bevestigd. Daardoor is de derailleur sterker en duurzamer en kan hij tot wel 600 kilogram belasting aan. De groepset is ook gemakkelijker te monteren en af te stellen, waardoor het gebruiksgemak hoger is. Daarnaast is de prestatie onder hoge belastingen verbeterd, met het oog op elektrische mountainbikes die extra druk op de aandrijving uitoefenen.

SRAM X0 Eagle: De krachtige en duurzame groepset met vernieuwende features en een betaalbare prijs. Schakel soepel en weersta flinke klappen zonder een derailleurhanger nodig te hebben. Krijg dezelfde kwaliteit als de SRAM XX Eagle groepset, maar voor minder geld.

SRAM XX1 Eagle: Ontworpen voor cross-country mountainbiken, elke gram telt. Met gebruik van kwaliteitsmaterialen zoals carbon voor gewichtsbesparing. Perfect voor professionals en amateurs die alleen het beste willen. Schakel nauwkeurig en betrouwbaar zonder tijd te verliezen.

SRAM X01 Eagle: Bijna dezelfde kwaliteit als de XX1 groepset, maar betaalbaarder. Lichtgewicht met goede schakelprestaties, perfect voor veeleisende fietsers die maximale prestaties verlangen. Elektronisch geschakeld voor optimale precisie.

SRAM GX Eagle: De beste prijs-kwaliteitsverhouding. Uitstekend voor normaal, sportief gebruik. Iets minder kwaliteit, maar merkbaar lager in prijs. Populair onder fanatieke recreatieve mountainbikers.

Sram GX Eagle AXS: De betaalbare manier om draadloos en elektronisch te schakelen. Dezelfde software en technologie als de topgroepen, maar voor een beperkt budget. Ideaal voor fanatieke mountainbikers die willen overstappen naar een AXS groep.

SRAM NX Eagle: Goede schakelprestaties, beter dan het instapsegment. Enigszins mindere kwaliteit onder hoge druk en duurzaamheid. Prima keuze voor beginners, maar voor intensief gebruik of hoge eisen aan materiaal beter een duurdere groepset overwegen.

SRAM SX Eagle: Maakt 12-speed 'Eagle'-technologie betaalbaar voor mountainbikes in een lagere prijsklasse. Iets mindere kwaliteit en duurzaamheid, maar wel met 12 versnellingsmogelijkheden. Ideaal voor recreatieve tochten, maar bij het opzoeken van de limiet beter een betere groepset aanschaffen.

Product toegevoegd aan de wensenlijst
Product toegevoegd aan vergelijking