Het kiezen van de perfecte mountainbike kan overweldigend zijn met zoveel beschikbare opties. Hoe weet je welk type mountainbike je moet kiezen en waarvoor je hem gaat gebruiken? En welke onderdelen moeten er op je nieuwe mountainbike zitten? We hebben het advies dat je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je mountainbike-ervaring haalt. Bekijk nu onze tips voor het kopen van een mountainbike!

Bepaal uw budget Voordat u een mountainbike aanschaft, is het belangrijk om te bepalen hoeveel u aan uw fiets kunt besteden. Mountainbikes verschillen nogal in prijs. Voor zo'n 800 euro heb je een instapmodel, terwijl topmodellen al gauw 6.000 tot 8.000 euro kosten. Het is dus cruciaal om te beslissen hoeveel u bereid bent te besteden om te weten wat u van uw mountainbike kunt verwachten. Je bent op zoek naar de perfecte mountainbike. Een die past bij uw behoeften en geschikt is voor het beoogde gebruik. Het maken van deze keuze kan een uitdaging zijn. Ga je voor een snelle hardtail mountainbike of een full suspension mountainbike met achtervering? De eerste stap is het bepalen van het type mountainbike dat je zoekt.

Link naar de vier belangrijkste type Mountainbikes: Cross Country (XC) - Trail - Enduro - Downhill

Hardtail of Full Suspension? Als het om onze mountainbikes gaat, verdelen we ze in twee groepen: hardtail en full suspension. Dit onderscheid is gebaseerd op de vering van de fiets, die uiteindelijk van invloed is op hoe je hem gebruikt. Op het eerste gezicht is het verschil duidelijk. Hardtail mountainbikes hebben alleen een geveerde voorvork, terwijl full suspension fietsen zowel een geveerde voorvork als een achterschokdemper in het frame hebben ingebouwd. Veel mensen beweren dat fietsen met volledige vering comfortabeler zijn dan hardtails, maar dat is niet altijd het geval. Comfort wordt niet alleen bepaald door de functionaliteit van de achterschokbreker, maar ook door de geometrie van de fiets. Hoewel de achterschokbreker schokken en trillingen opvangt, kan je rug bij een sportieve zithouding (laag stuur en hoge zit) toch belast worden. Een oplossing is om een ​​volledig geveerde fiets te overwegen met een hogere stuurpositie, waardoor je minder naar voren leunt. Als alternatief zijn er hardtails verkrijgbaar met een geometrie die voorrang geeft aan comfort, zodat u in een comfortabelere houding kunt rijden.

Wanneer kies je voor een hardtail mountainbike? Hardtail mountainbikes zijn perfect voor rijders die voornamelijk op minder ruig terrein rijden. Daarnaast accelereer je sneller op een hardtail dan op een full suspension fiets. Dit komt door de stijfheid van hardtails. De hardtail is de ideale keuze voor fietsers die regelmatig willen genieten van recreatieve ritten op een mountainbike zonder diep in de buidel te tasten.

De hardtail mountainbike Met zijn veelzijdige ontwerp rijd je comfortabel over zowel onverharde bospaden als over gladde asfaltwegen. Hoewel een hardtail trails aankan, is een fiets met volledige vering misschien meer geschikt. Voor crosscountry-avonturen is een hardtail de beste keuze. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, hebben we de voor- en nadelen op een rij gezet.

Voordelen Hardtail Mountainbikes: - Lichtgewicht in vergelijking met volledig geveerde fietsen in dezelfde prijsklasse. - Betaalbaarder, zowel qua initiële kosten als qua onderhoud. - Biedt een stijvere rit, waardoor u op verharde wegen efficiënter kunt trappen. - Uitstekende bergopwaartse prestaties dankzij het lage gewicht en de stijfheid.

Nadelen van Hardtail Mountain Bikes: - Rijders ervaren direct de schokkende impact van hobbels en oneffen oppervlakken. - Het constant opvangen van schokken leidt tot een afname van de snelheid

Wanneer kies je voor een full suspension mountainbike? Een full suspension mountainbike is een veelzijdige fiets die op diverse terreinen inzetbaar is. Je kunt de fiets gebruiken voor crosscountry- of trailavonturen en dankzij het comfort van een fullfiets zijn ook langere afstanden mogelijk. Ruw terrein met veel obstakels is niet aan te raden voor een hardtail, maar is prima te overwinnen met een full suspension fiets. Maar dat is niet het enige nut van je full suspension mountainbike. Ook op Nederlandse trails presteert hij beter dan een hardtail. Binnen de categorie full suspension zijn er nog veel verschillen. Elke discipline van mountainbiken vereist een ander type bij uitdagende XC-beklimmingen op een enduro kan je bijvoorbeeld niet voluit gaan.

De full suspension mountainbike. Tegenwoordig is het idee dat fietsen met volledige vering alleen voor serieuze rijders zijn, achterhaald. In feite presteren ze in bijna elk opzicht beter dan hardtail-fietsen, waardoor ze een populaire keuze zijn voor steeds meer mensen. Ook voor Nederlandse trails is een full suspension fiets ideaal. Met voor- en achtervering absorbeert hij effectief schokken op elk terrein.

Voordelen van volledig geveerde mountainbikes: - Ervaar de flexibiliteit van het uitschakelen van de achtervering tijdens het klimmen, rijden op verharde wegen of het maken van krachtige bursts. – Glij over hobbelige paden met de mogelijkheid om sneller te rijden op fietsen met volledige vering. - Geniet van verbeterde schokabsorptie voor een soepelere rit. – Neem de controle met een voorspelbaardere en krachtigere remrespons terwijl de banden stevig op de grond blijven.

Nadelen Full Suspension Bikes: - De fietsen zijn minder stijf door de achterste schokbreker en de meerdere draaipunten op het achterframe. Op gebieden zoals de trapas of de balhoofdbuis presteren ze echter net zo goed als hardtail mountainbikes. - Full suspension fietsen zijn vaak zwaarder dan hardtail fietsen vanwege het extra gewicht van de achterschokbreker. - De aanschafprijs van full suspension fietsen is hoger en het onderhoud is complexer door de achterschokbreker,

Product toegevoegd aan de wensenlijst
Product toegevoegd aan vergelijking